20 Nisan 2017 Perşembe

KAYIT DEFTERİ(REGEDİT) NEDİR? NE İŞE YARAR

Regedit bir Registry Editörüdür yani Türkçe adı ile kayıt düzenleyicisi yada kayıt defteri denilmekte. Tüm Windows işletim sistemi ayarlarının tutulduğu büyük bir veritabanıdır ve Windows dizini içinde regedit.exe adı ile barınmaktadır. Bu dosya vasıtası ile Windows kayıt defterinizde bulunan tüm ayarlara erişilebilir ve bu ayarları kendinize göre ayarlayabilir, düzenleyebilirsiniz.
Kayıt defterinin içerisinde 5 adet anahtar bulunmaktadır. “Bu 5 anahtar ne işe yarar? İçerisinde ne gibi dosyalar bulunmaktadır ve isimleri nedir?” diye soracak olursanız hemen aşağıdaki paragrafa göz atmalısınız.
Window’un kayıt veritabanı başta “HKEY_CLASSES_ROOT” olmak üzere beş ana anahtardan oluşur.
HKEY_CLASSES_ROOT : Sürükle bırak işlemleri ile ilgili yazılım ayarları, kısa yol ve tüm diğer kullanıcı ara birimi ile ilgili bilgileri içerir. Burada ilişkilendirilmiş her dosya için bir alt anahtar daha bulunur. 
HKEY_CURRENT_USER : O an oturumu açık kullanıcı ile ilgili bilgileri içerir. Burada 7 alt anahtar daha bulunur.
HKEY_LOCAL_MACHINE: Her kullanıcı için aynı olan bu değerler bilgisayarda yer alan donanım ve yazılım ayarları üzerine bilgiler içerir. bu anahtarın altında da 7 alt anahtar bulunur.
HKEY_USERS : Kullanıcı ayarlarının yer aldığı regedit ayarları bölümüdür.
HKEY_CURRENT_CONFIG : Donanım ve yazılımsal olarak dosyaları içerisinde barındırır. İçinde Software ve System olmak üzere 2 ana dosya vardır.

                                     KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİSİNE GENEL BAKIŞ :

Kayıt Defteri Düzenleyicisi, bilgisayarınızın nasıl çalıştığı konusunda bilgiler içeren sistem kayıt defterinizdeki ayarları görüntülemek ve değiştirmek için gelişmiş bir araçtır. Windows yapılandırma bilgilerini ağaç biçiminde düzenlenen bir veritabanında (kayıt defteri) depolar. Kayıt Defteri Düzenleyicisi, kayıt defterini incelemenizi ve değiştirmenizi sağlar, ancak genellikle bunu yapmanıza gerek yoktur ve doğru olmayan değişiklikler yapmak sisteminizi bozabilir. Kaydı düzenlemeye ve geri yüklemeye hazır olan ileri düzeyde bir kullanıcı, yinelenen girdileri eleme veya kaldırılmış veya silinmiş programlara ait girişleri silme gibi görevler için Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni güvenle kullanabilir.

Klasörler, kayıt defterindeki anahtarları temsil eder ve Kayıt Defteri Düzenleyicisi penceresinin sol tarafındaki gezinme alanında gösterilir. Soldaki başlık alanında, bir anahtardaki girdiler görüntülenir. Girdiyi çift tıklattığınızda, bir düzenleme iletişim kutusu açılır.

Kesinlikle gerekli olmadığı sürece kaydı düzenlememelisiniz. Kayıt defterinizde bir hata varsa, bilgisayarınız doğru işlemeyebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, kayıt defterinizi, bilgisayarınızı son başarıyla başlattığınız sürümüne geri yükleyebilirsiniz. Yönergeler için, İlgili Konular'a bakın.
Kayıt Defteri Düzenleyicisi Anahtarları Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nin gezinme alanı, yerel bilgisayarda, herbiri bir önceden tanımlı anahtarı temsil eden klasörleri görüntüler. Uzaktaki bilgisayarın kayıt defterine eriştiğinizde, yalnızca iki önceden tanımlı anahtar (HKEY_USERS ve HKEY_LOCAL_MACHINE) görünür.

Klasör/önceden tanımlı anahtar AçıklamaHKEY_CURRENT_USER
Oturumu açık durumdaki kullanıcının yapılandırma bilgileri kökünü içerir. Kullanıcının klasörleri, ekran renkleri ve Denetim Masası ayarları burada saklanır. Bu bilgiye kullanıcı profili olarak başvurulabilir.


                                                 HKEY_USERS :
Bilgisayardaki tüm kullanıcı profillerinin kökünü içerir. HKEY_CURRENT_USER, HKEY_USERS'ın alt anahtarıdır.

HKEY_LOCAL_MACHINE
Bilgisayara özel yapılandırma bilgilerini (herhangi bir kullanıcı için) içerir. 


HKEY_CLASSES_ROOT
HKEY_LOCAL_MACHINE
\Yazılım'ının alt anahtarıdır.
Burada saklanan bilgiler, Windows Gezgini'ni kullanarak bir dosya açtığınızda doğru programın açılmasını sağlar.


HKEY_CURRENT_CONFIG
Sistem başlangıcında yerel bilgisayar tarafından kullanılan donanım profili hakkındaki bilgileri içerir. 

Aşağıdaki tabloda sistem tarafından geçerli olarak tanımlanan ve kullanılan veri türleri verilmiştir.


Veri türü Açıklama 

REG_BINARYİşlenmemiş ikili veri. Donanım bileşeni bilgilerinin çoğu ikili veri olarak saklanır ve Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nde onaltılık biçimde görüntülenir.

REG_DWORD4 bayt uzunluğunda bir sayıyla gösterilen veriler. Aygıt sürücüleri ve hizmetler için kullanılan parametrelerin çoğu bu türdedir ve Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nde ikili, onaltılı veya onlu biçimde görüntülenir.

REG_EXPAND_SZDeğişken uzunluklu veri dizesi. Bu veri türü, bir program veya hizmet veriyi kullandığında çözülen değişkenleri içerir. 

REG_SZ
 Sabit uzunluklu metin dizesi.

REG_FULL_RESOURCE_DESCRIPTOR 
Bir donanım bileşeninin veya sürücünün kaynak listesini saklamak için tasarlanmış iç içe diziler serisidir.

Dikkat
  • Kayıt defterinin hatalı düzenlenmesi, sisteminize ciddi bir hasar verebilir. Kayıt defterinizde değişiklik yapmadan önce, bilgisayarınızdaki önemli verilerin tümünü yedeklemelisiniz.
Notlar
  • Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni açmak için Başlat’ı ve Çalıştır’ı tıklattın, regedit yazın ve Tamam düğmesini tıklatın.
  • Yinelenen girdileri elemek veya kaldırılmış veya silinmiş programlara ait girdileri silmek gibi görevlerde Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni güvenli bir şekilde kullanmak için, kayıt defterini düzenlemeye ve geri yüklemeye hazırlıklı olmalısınız...

2 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. süper bilgiler için teşekkürler (y)

    YanıtlaSil