21 Nisan 2017 Cuma

CPU-Z PROGRAMI NEDİR NE İŞE YARAR? :

             CPU-Z PROGRAMI NEDİR NE İŞE YARAR?
Özellikle bilgisayarınıza format attıktan sonra, hele ki anakart sürücüsü dosyalarını barındıran cd nizi de bulamıyorsanız işlemci ve anakart modelinizin ne olduğunu öğrenmek için kasanın içini açmaktan başka şansınız kalmayabilirdi. Taki Cpu-z programı yapılana dek.
Bu küçük yazılım boyundan büyük işler yapmakta. Çok kısa bir sürede bilgisayarınızın, işlemcisi, anakartı, önbellek ve ram miktarları ve çalışma frekansları konusunda sizi bilgilendiriyor. Yani işlerinizi oldukça kolaylaştırıyor.
Sonrasında anakart üreticisinin web sitesine girerek istediğiniz uyumlu kart ve chipsetlerin driverlarını bilgisayarınıza sorunsuzca indirip kurabilirsiniz.
CPU-Z Programı Ne İşe Yarar ?
Cpu-z programı ilk açıldığında sizi küçük bir pencere ile karşılar. Bu pencerede işlemcinizin (cpu nun) adı, kod ismi, teknolojisi, çalışma hızı, L1-L2 Cache bilgileri ve kaç çekirdek olduğu bilgilerini görebiliyoruz.
Yandaki sayfalara geçerek ise anakartın adı, modeli, üretici firması, desteklediği slot ve grafik kart bilgilerini, sistemde takılı geçici hafıza (Ram) boyutunu, çalışma frekansını, kaç adet slotta takılı olduklarını, kullandıkları voltajı, L1-L2-L3 cachelerin detaylı açıklamalarını bulabilirsiniz.
Bu bilgileri özellikle yeni bir bilgisayar edindiğinizde ya da format atılmış ve anakart bilgilerini bilmediğiniz bir bilgisayarın chipset ya da sata driverlarını kurmak için ön bilgi toplamak amacıyla elde etmek gerekebiliyor. Ya da anakartınıza ram alacaksınız ama diğer ram slotundaki ram ile uyumsuzluk göstermemesi için çalışma frekansı farklı olmaması gerekiyor. İşte bu aşamada Cpu-Zdevreye girerek sizi tüm bu bilgilere çok kısa bir şekilde ulaştırıyor.
Ayrıca programın boyutu oldukça küçük. 1.5 MB lik dosyayı flash belleğinizde rahatlıkla taşıyabilir ve çalıştırdığınız bilgisayarın tüm bilgilerine anında ulaşabilirsiniz.
Programın Kısayolları
F5 tuşuna basarak uygulamanın çalıştığı dizinde cpu.bmp , cache.bmp , mainboard.bmp ve memory.bmp isimlerindeki resim dosyalarında bilgisayar anakart, cpu ve ram gibi bilgileri kaydedebilirsiniz.
F6 tuşu mevcut bulunduğunuz sayfayı panoya kopyalar.

Bilgisyarınızda bulunan donanım bilşenlerinin ne olduğunu kasanın içine bakarak bile tam anlayamazsınız. İşlemcinizin, ekran kartınızın ve diğerlerinin adlarını ve özelliklerini CPU-Z ile öğrenebilirsiniz.











1 yorum: