28 Nisan 2017 Cuma

JAVA NEDİR NE İŞE YARAR ?


Java temelde bir programlama dilidir.Java ilk önceleri set üstü araçlar ve avuç içi cihazlar için geliştirildi ancak zamanla internet üzerinde çalışan çok faydalı bir programa dönüştü.Java programı işletim sistemlerinden bağımsız olarak çalışmaktadır.Çünkü bütün işletim sistemleri Java’ya destek vermektedir.



İnternet tarayıcısı üzerinden çalıştırılabilen Java, özellikle World Wide Web üzerine uygulama geliştirmek isteyenlerce çok ercih edilmektedir. Java applet adı verilen küçük Java uygulamaları Java-uyumlu Web tarayıcıları (örneğin Netscape Navigator veya Microsoft Internet Explorer) ile ekranda izlenebilir.

Java Ne İşe Yarar?


İnternette gezinirken bazı siteler sizden Java yüklemenizi istemektedir.Özellikle oyun siteleri ve sohbet sitelerinde buna sık sık rastlamaktasınız.Çünkü online oyunlar olsun, sohbet siteleri olsun, canlı TV izleme siteleri olsun, bunların hepsi Java ile çalışmaktadır.Bununla birlikte, şirketlerin bilgi işlem sistemlerinin temeli olan intranet uygulamalarının ve diğer e-iş çözümlerinin de ayrılmaz bir parçasıdır.


Java Plug-in yazılımı nedir?
Java Plug-in yazılımı Java Runtime Environment (JRE) yazılımının bir bileşenidir. JRE, Java programlama diliyle yazılmış küçük uygulamaların (applet) çeşitli tarayıcılarda çalışmasını sağlar. Java Plug-in yazılımı tek başına çalışan bir program değildir ve JRE’den ayrı olarak yüklenemez.

27 Nisan 2017 Perşembe

JAVA PROGRAMLAMA ARAÇLARI DERLEYİCİSİ

.
1- JDK (Java Development Kit) : En çok bilinen uygulamaları geliştirmek için gerekli kittir.Bütün bileşenleri içerir. Sistemde kurulu olması gereklidir

2- Eclipse IDE : C / C++ Ve PHP  gibi geliştirme ortamlarını sunan bir derleyici ortamıdır.En çok bilinen derleyicilerden biridir.

3- NetBeans : Eclipse gibi bir geliştirme ortamıdır.Statik analiz araçları sunmaktadır.

4- IntelliJ IDEA : En akıllı çözüm sunduğunu iddaa eden derleyicidir.Web ve mobil geliştirme işlemlerini sorunsuz yapabilirsiniz.

5- JUnit : Framework geliştiricilerinin kullandığı bir derleyicidir. İçerisinde java geliştirme işlemi de yapılmaktadır.Uygulama testleri diğer derleyicilere göre daha kolaydır.

6- JRat : Uygulama performansını ölçmek için kullanabileceğiniz araçları içerir.Performans ve sorunların tespiti için kullanılabilir.

7- Apache Maven : Jar dosyaları ile ilgili hata ayıklama ve diğer işlemleri gerçekleştirmenizi sağlar.Bu sistem en basitleştirilmiş sistem olarak karşımıza çıkıyor.

8- Gradle : Apache Maven ile ilgili işlemleri burada yapabilirsiniz.Çevirme işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz.Destek sisteminden kod desteği de alabilirsiniz.Androide yönelik çalışmaktadır.

9- YourKit : On-Demand yayın sistemlerine izin verir.Bu sayede yazdığınız programlar yüksek kalitede olur.

10- FindBugs : Programdaki bugları en kolay şekilde bulmak için kullanılabilecek bir araçtır.

21 Nisan 2017 Cuma

CPU-Z PROGRAMI NEDİR NE İŞE YARAR? :

             CPU-Z PROGRAMI NEDİR NE İŞE YARAR?
Özellikle bilgisayarınıza format attıktan sonra, hele ki anakart sürücüsü dosyalarını barındıran cd nizi de bulamıyorsanız işlemci ve anakart modelinizin ne olduğunu öğrenmek için kasanın içini açmaktan başka şansınız kalmayabilirdi. Taki Cpu-z programı yapılana dek.
Bu küçük yazılım boyundan büyük işler yapmakta. Çok kısa bir sürede bilgisayarınızın, işlemcisi, anakartı, önbellek ve ram miktarları ve çalışma frekansları konusunda sizi bilgilendiriyor. Yani işlerinizi oldukça kolaylaştırıyor.
Sonrasında anakart üreticisinin web sitesine girerek istediğiniz uyumlu kart ve chipsetlerin driverlarını bilgisayarınıza sorunsuzca indirip kurabilirsiniz.
CPU-Z Programı Ne İşe Yarar ?
Cpu-z programı ilk açıldığında sizi küçük bir pencere ile karşılar. Bu pencerede işlemcinizin (cpu nun) adı, kod ismi, teknolojisi, çalışma hızı, L1-L2 Cache bilgileri ve kaç çekirdek olduğu bilgilerini görebiliyoruz.
Yandaki sayfalara geçerek ise anakartın adı, modeli, üretici firması, desteklediği slot ve grafik kart bilgilerini, sistemde takılı geçici hafıza (Ram) boyutunu, çalışma frekansını, kaç adet slotta takılı olduklarını, kullandıkları voltajı, L1-L2-L3 cachelerin detaylı açıklamalarını bulabilirsiniz.
Bu bilgileri özellikle yeni bir bilgisayar edindiğinizde ya da format atılmış ve anakart bilgilerini bilmediğiniz bir bilgisayarın chipset ya da sata driverlarını kurmak için ön bilgi toplamak amacıyla elde etmek gerekebiliyor. Ya da anakartınıza ram alacaksınız ama diğer ram slotundaki ram ile uyumsuzluk göstermemesi için çalışma frekansı farklı olmaması gerekiyor. İşte bu aşamada Cpu-Zdevreye girerek sizi tüm bu bilgilere çok kısa bir şekilde ulaştırıyor.
Ayrıca programın boyutu oldukça küçük. 1.5 MB lik dosyayı flash belleğinizde rahatlıkla taşıyabilir ve çalıştırdığınız bilgisayarın tüm bilgilerine anında ulaşabilirsiniz.
Programın Kısayolları
F5 tuşuna basarak uygulamanın çalıştığı dizinde cpu.bmp , cache.bmp , mainboard.bmp ve memory.bmp isimlerindeki resim dosyalarında bilgisayar anakart, cpu ve ram gibi bilgileri kaydedebilirsiniz.
F6 tuşu mevcut bulunduğunuz sayfayı panoya kopyalar.

Bilgisyarınızda bulunan donanım bilşenlerinin ne olduğunu kasanın içine bakarak bile tam anlayamazsınız. İşlemcinizin, ekran kartınızın ve diğerlerinin adlarını ve özelliklerini CPU-Z ile öğrenebilirsiniz.











20 Nisan 2017 Perşembe

KAYIT DEFTERİ(REGEDİT) NEDİR? NE İŞE YARAR

Regedit bir Registry Editörüdür yani Türkçe adı ile kayıt düzenleyicisi yada kayıt defteri denilmekte. Tüm Windows işletim sistemi ayarlarının tutulduğu büyük bir veritabanıdır ve Windows dizini içinde regedit.exe adı ile barınmaktadır. Bu dosya vasıtası ile Windows kayıt defterinizde bulunan tüm ayarlara erişilebilir ve bu ayarları kendinize göre ayarlayabilir, düzenleyebilirsiniz.
Kayıt defterinin içerisinde 5 adet anahtar bulunmaktadır. “Bu 5 anahtar ne işe yarar? İçerisinde ne gibi dosyalar bulunmaktadır ve isimleri nedir?” diye soracak olursanız hemen aşağıdaki paragrafa göz atmalısınız.
Window’un kayıt veritabanı başta “HKEY_CLASSES_ROOT” olmak üzere beş ana anahtardan oluşur.
HKEY_CLASSES_ROOT : Sürükle bırak işlemleri ile ilgili yazılım ayarları, kısa yol ve tüm diğer kullanıcı ara birimi ile ilgili bilgileri içerir. Burada ilişkilendirilmiş her dosya için bir alt anahtar daha bulunur. 
HKEY_CURRENT_USER : O an oturumu açık kullanıcı ile ilgili bilgileri içerir. Burada 7 alt anahtar daha bulunur.
HKEY_LOCAL_MACHINE: Her kullanıcı için aynı olan bu değerler bilgisayarda yer alan donanım ve yazılım ayarları üzerine bilgiler içerir. bu anahtarın altında da 7 alt anahtar bulunur.
HKEY_USERS : Kullanıcı ayarlarının yer aldığı regedit ayarları bölümüdür.
HKEY_CURRENT_CONFIG : Donanım ve yazılımsal olarak dosyaları içerisinde barındırır. İçinde Software ve System olmak üzere 2 ana dosya vardır.

                                     KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİSİNE GENEL BAKIŞ :

Kayıt Defteri Düzenleyicisi, bilgisayarınızın nasıl çalıştığı konusunda bilgiler içeren sistem kayıt defterinizdeki ayarları görüntülemek ve değiştirmek için gelişmiş bir araçtır. Windows yapılandırma bilgilerini ağaç biçiminde düzenlenen bir veritabanında (kayıt defteri) depolar. Kayıt Defteri Düzenleyicisi, kayıt defterini incelemenizi ve değiştirmenizi sağlar, ancak genellikle bunu yapmanıza gerek yoktur ve doğru olmayan değişiklikler yapmak sisteminizi bozabilir. Kaydı düzenlemeye ve geri yüklemeye hazır olan ileri düzeyde bir kullanıcı, yinelenen girdileri eleme veya kaldırılmış veya silinmiş programlara ait girişleri silme gibi görevler için Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni güvenle kullanabilir.

Klasörler, kayıt defterindeki anahtarları temsil eder ve Kayıt Defteri Düzenleyicisi penceresinin sol tarafındaki gezinme alanında gösterilir. Soldaki başlık alanında, bir anahtardaki girdiler görüntülenir. Girdiyi çift tıklattığınızda, bir düzenleme iletişim kutusu açılır.

Kesinlikle gerekli olmadığı sürece kaydı düzenlememelisiniz. Kayıt defterinizde bir hata varsa, bilgisayarınız doğru işlemeyebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, kayıt defterinizi, bilgisayarınızı son başarıyla başlattığınız sürümüne geri yükleyebilirsiniz. Yönergeler için, İlgili Konular'a bakın.
Kayıt Defteri Düzenleyicisi Anahtarları Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nin gezinme alanı, yerel bilgisayarda, herbiri bir önceden tanımlı anahtarı temsil eden klasörleri görüntüler. Uzaktaki bilgisayarın kayıt defterine eriştiğinizde, yalnızca iki önceden tanımlı anahtar (HKEY_USERS ve HKEY_LOCAL_MACHINE) görünür.

Klasör/önceden tanımlı anahtar AçıklamaHKEY_CURRENT_USER
Oturumu açık durumdaki kullanıcının yapılandırma bilgileri kökünü içerir. Kullanıcının klasörleri, ekran renkleri ve Denetim Masası ayarları burada saklanır. Bu bilgiye kullanıcı profili olarak başvurulabilir.


                                                 HKEY_USERS :
Bilgisayardaki tüm kullanıcı profillerinin kökünü içerir. HKEY_CURRENT_USER, HKEY_USERS'ın alt anahtarıdır.

HKEY_LOCAL_MACHINE
Bilgisayara özel yapılandırma bilgilerini (herhangi bir kullanıcı için) içerir. 


HKEY_CLASSES_ROOT
HKEY_LOCAL_MACHINE
\Yazılım'ının alt anahtarıdır.
Burada saklanan bilgiler, Windows Gezgini'ni kullanarak bir dosya açtığınızda doğru programın açılmasını sağlar.


HKEY_CURRENT_CONFIG
Sistem başlangıcında yerel bilgisayar tarafından kullanılan donanım profili hakkındaki bilgileri içerir. 

Aşağıdaki tabloda sistem tarafından geçerli olarak tanımlanan ve kullanılan veri türleri verilmiştir.


Veri türü Açıklama 

REG_BINARYİşlenmemiş ikili veri. Donanım bileşeni bilgilerinin çoğu ikili veri olarak saklanır ve Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nde onaltılık biçimde görüntülenir.

REG_DWORD4 bayt uzunluğunda bir sayıyla gösterilen veriler. Aygıt sürücüleri ve hizmetler için kullanılan parametrelerin çoğu bu türdedir ve Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nde ikili, onaltılı veya onlu biçimde görüntülenir.

REG_EXPAND_SZDeğişken uzunluklu veri dizesi. Bu veri türü, bir program veya hizmet veriyi kullandığında çözülen değişkenleri içerir. 

REG_SZ
 Sabit uzunluklu metin dizesi.

REG_FULL_RESOURCE_DESCRIPTOR 
Bir donanım bileşeninin veya sürücünün kaynak listesini saklamak için tasarlanmış iç içe diziler serisidir.

Dikkat
  • Kayıt defterinin hatalı düzenlenmesi, sisteminize ciddi bir hasar verebilir. Kayıt defterinizde değişiklik yapmadan önce, bilgisayarınızdaki önemli verilerin tümünü yedeklemelisiniz.
Notlar
  • Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni açmak için Başlat’ı ve Çalıştır’ı tıklattın, regedit yazın ve Tamam düğmesini tıklatın.
  • Yinelenen girdileri elemek veya kaldırılmış veya silinmiş programlara ait girdileri silmek gibi görevlerde Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni güvenli bir şekilde kullanmak için, kayıt defterini düzenlemeye ve geri yüklemeye hazırlıklı olmalısınız...