11 Ocak 2017 Çarşamba

DSLR Fotoğraf Makinesi (Digital single-lens reflex)

z"Sayısal Tek Mercek Yansımalı" anlamına gelir.(Digital Single Lens Reflex) SLR şeklinde bilinen değişebilen objektifli filmli fotoğraf makinalarının aksine ışık algılayıcısı olarak film değil CCD ya da CMOS görüntü algılayıcı kullanır.Buradan alınan ışık bilgisi kameranın içinde değişik sayısal işlemlere, dengeleme ayarlarına ve dosya sıkıştırmasına uğradıktan sonra basıma yahut depolamaya hazır hale gelir. Depolama alanı olarak ilk DSLR makinelerinde dahili bellekler ve Disket sürücüler varken günümüzde SD , CF , MS gibi kartlar kullanılır. Fotoğraflar sıkıştırılmış JPEG veya RAW formatında kaydedilir. JPEG sıkıştırılmış bir format olduğu için kayıplıdır. Profesyonel fotoğrafçılar sonradan işlenme yeteneği olan, hiçbir müdehaleye uğramamış RAW formatını tercih ederler. RAW formatında çekilmiş fotoğraflar bilgisayarda uygun pozlama, ışık, beyaz ayarı, contrast gibi ayarlardan geçirildikten 
sonra TIF  (Kayıpsız Format) veya JPEG olarak kaydedilip basılmaya hazırlanır.
Günümüzde bütün DSLR üreticileri CMOS sensörlere geçmektedir. Az enerji tüketmesi, az ısınması, geliştirmeye devam edilmesi, video çekmeye uygun olması gibi artıları vardır.



  1. Objektif
  2. Yansıtıcı ayna
  3. Odak-Düzlem Perdesi
  4. Görüntü sensörü
  5. Mat odaklanma ekranı
  6. Yoğunlaştırıcı mercek
  7. pentaprizma / Pentamirror
  8. Vizör gözmerceği



Dezavantajları:


  • İçlerinde bulundurdukları prizma ve aynalardan dolayı ağır ve pahalıdır.
  • Çekim anında ayna kapandığı için görüntü ulaşmaz. Bu çok kısa bir süre olsa da gece çekimlerinde problem yaratır.

Fotoğraf Makinesinde Lens Seçerken Dikkat Edilecek Hususlar?

Lens seçimi ya da objektif seçimi kaliteli fotoğraf çekimi için çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Çalışma alanlarınıza göre hangi objektifi seçeceğinize karar vermeniz gerekir.
Öncelikle Lens Kavramına değinmekte fayda var:

Lens Kavramı: Objenin daha net görüntü verebilmesi için net görüntü üretici eleman. Fotoğrafçılar çalışacakları alanlara göre objektif seçmek durumundalar. Örneğin küçük nesneler büyütülerek resim çekilecekse makro objektifler seçilir. Dar alanda çalışmalar içi geniş açılı objektifler seçilir. Geniş alanlarda çalışıyorsanız tele objektifler seçilir. Yapılacak işe bağlı olarak objektif seçimi yapılır. İdeal objektifler 28-300 mm (f) odak uzaklıklarına sahip objektiflerdir. APSC formatlı bir makine ile çalışan fotoğrafçılar 18-100 mm objektif tercih ederler. Objektiflerin kaliteli olanlar pahalıdır.
Fotoğrafçılıkta profesyonel olmak isteyen amatör fotoğrafçılar genellikle objektif seçimine ilk başlarda dikkat etmeden fotoğraf makinesi almaktadırlar. Daha sonra ihtiyaçlar karşılanmadığı için farklı objektif arayışlarına gidiyorlar.
Bu noktada önemli olan şey hangi odak aralığında objektife ihtiyaç duyulduğu konusudur. Amatör fotoğrafçılar fotoğraf çektikçe bu konuda belli bir deneyim kazandıkça objektif seçiminde titiz olmanın gerekliliğini yeniden daha iyi bir şekilde kavrıyorlar. Deneme yanılma yöntemi profesyonel fotoğrafçılık eğitiminde gerekli… Yapılan hatalar kolayca telafi edilebilir ve yeniden o hatalar yapılmaz.











Elinizdeki objektif istediğiniz fotoğrafları etmenize yardımcı olmuyorsa yeni bir objektife ihtiyacınız var demektir objektif seçiminde örneğin beğendiğiniz herhangi bir fotoğrafı bularak o fotoğrafın diyafram perde hızı makine modeli ile ilgili teknik bilgiler ulaşacak fotoğrafın hangi makineyle  hangi odak uzaklığı ile çekildiğini görebilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olabilecek bilgisayar ortamında simülatör programları mevcuttur. Bunlardan biri olan nikkor lenses simülatör programını kullanarak işinize yarayacak DX veya FX  objektifleri test etme imkanınız var.
Objektifler Üzerindeki  Bazı Kısaltmaların Anlamı:
G, AF,WR ve FX gibi kısaltmalar tüm objektiflerin üzerinde yazılı olarak gelir. G diyafram ayar halkasının olmadığını gösterir. AF otomatik fokus yani otomatik netleştirme özelliğinin olduğunu gösterir. WR kısaltması su geçirmez saatlerde gördüğümüz Weather Resistant yani suya ve kötü hava şartlarına dayanıklı olduğunu gösterir. FX full frame sensörlü gövdeler için üretilmiş objektif demektir. OS; ışığın stabilize edilebileceğini gösteren kısaltmadır. RF; arka netleme demektir.IS; titreşim dengeleyici özellik, EF elektronik otomatik netleştirme özelliği, CRC; yakın mesafe çekimlerinde görüntü kalitesini arttırmak 
için kullanılır. PC perspektif kontrolü demektir. Alan derinliği sağlamak için kullanılır.
Bu konu hakkında detaylı bilgi için linklere tıklayın